Wedstrijdverslagen Heren 1 bekercompetitie 23-10-2021

Verslag van Heren 1 door Jurriaan Vink. Foto's Yansong Yan.

Rijswijker mannen houden het hoofd koel en bekeren verder

De eerste ronde dat de Topdivisie-ploegen instromen in het bekertoernooi zorgt voor een aantal – op papier – voorspelbare wedstrijden. Toch weet bijna elke volleyballer dat juist de wedstrijden die gewonnen móéten worden wellicht de lastigste zijn. Hou je hoofd maar eens koel wanneer elke gescoorde bal vanzelfsprekend is, maar ieder punt dat de tegenstander maakt er een te veel is.

Voor Inter Rijswijk Heren 1 stonden er zaterdag twee van deze wedstrijden op het programma, tegen Volleybaldingen.nl/Servia H1 uit de 1e en VC Polaris H1 uit de 2e divisie. Ploegen die Rijswijk maar wat graag een set of meer afhandig wilden maken. Overigens zou ook mede-topdivisionist Sliedrecht Sport H2 in de poule zitten, maar een mogelijke revanche voor de wedstrijd van een week eerder werd Rijswijk ontnomen na ‘overplaatsing’ van Sliedrecht naar een andere poule.

Om 13.00 stond de eerste pot al op het programma in Vianen. Erg vroeg voor de Rijswijkers, die immers gewend zijn pas na het diner aan de warming-up te beginnen. Een bakkie pleur was daarom hard nodig toen ze arriveerden in sporthal c.q. zwembad Helsdingen te Vianen. Al nippend aan de koffie deelde aanvoerder Pim Mossel ook nog eens mee dat hij niet in actie zou komen. De fysio had het hem verboden vanwege een geblesseerde schouder. De een zijn dood is de ander zijn brood want de blessure van Pim bood Daniel Bassie een uitgelezen kans om meer speeltijd op te eisen.

Al snel na het eerste fluitsignaal werd het krachtsverschil met Servia duidelijk. Zou het Daniels bewijsdrang zijn geweest? Zat er een extra shot cafeïne bij de koffie? Wilde Servia niet nog een weekend opofferen aan de beker? Het zal waarschijnlijk nooit boven water komen maar feit is dat Inter wakker was en meteen de voorsprong pakte met 4-15. Servia wist niet om te gaan met de hoge servicedruk en kreeg de bal maar zelden naar de overkant van het net. Wanneer dat wel lukte, vond Bassie makkelijk zijn aanvallers, die de punten niet zelden binnensloegen via een Viaans lichaam of gelaat. Met 12-25 leek Inter met gemak te gaan doen wat moest: winnen. Zo bleek ook in de tweede en derde set. Even leek Servia aan te haken, mede door bij de scheidsrechter aan te kaarten dat Rijswijk dat schermen maar lekker in de Topdivisie moest doen. Behalve enige irritatie aan Rijswijker kant werd daar echter geen resultaat mee behaald. Via 19-25 en 15-25 liet Rijswijk zien het hoofd koel te kunnen houden.

Op naar de volgende bekerronde, zou je zeggen. Als je de 1e-divisionist zo opzij zet, kan van 2e-divisionist Polaris immers niet te veel verwacht worden. Wat de mannen uit Rijswijk echter niet doorhadden, was dat zij de Helmondse equipe onbedoeld tot op het bot getergd hadden. In de vooruitblik bij het vorige wedstrijdverslag van Inter werden de mannen uit Noord-Brabant namelijk Limburgers (!) genoemd. Nu weet een gemiddelde Randstedeling natuurlijk het verschil niet, maar voor Polaris was dit blijkbaar genoeg reden om Inter het vuur flink aan de schenen te leggen. Dat deden zij door bijna elke aanval die Rijswijk hun kant op stuurde met passie van de grond te houden. De verdedigde ballen werden vervolgens omgezet tot punten via prikballen, blok-uit-ballen en af en toe toverballen in het achterveld. De Rijswijkers, wiens koffie ondertussen blijkbaar uitgewerkt was, wisten even niet wat het aan moest met de Brabanders. Polaris hield dit vol tot 17-20 in hun voordeel - een prestatie op zich – maar daarna pakte Inter de regie. Een aantal onverdedigbare aanvallen en venijnige services waren genoeg om de set te pakken met 25-22. Het verzet van de Limb-… ahum, Brabanders was gebroken en in set 2 en 3 liep Rijswijk steeds harder over Polaris heen. Het geluk bleek ook nog eens aan Rijswijker zijde te liggen toen in de derde set onbedoeld een bal door schoenmaat 45 verdedigd werd.

Rijswijk noteerde 25-16 en 25-11 en de tweede 3-0 van de dag, waarmee het bereiken van de volgende bekerronde een feit is. Inter wist precies dat te doen wat nodig was: het hoofd koel houden wanneer het even niet vanzelf gaat. Daarmee blijkt de ploeg verder te zijn dan twee jaar geleden, toen het bekertoernooi nog op pijnlijke wijze eindigde in de eerste ronde van de Rijswijkers.

Dit jaar mag Inter Rijswijk H1 weer voor de beker spelen op 4 december, maar tegen wie is nog even de vraag. De tegenstander van volgende week is wel bekend. Aanstaande zaterdag zal Inter om 19:30 aantreden tegen Zaanstad H1 in Koog aan de Zaan. Het zou zomaar eens een boeiende wedstrijd kunnen worden tussen de huidige nummer 3 en 4 van de Topdivisie B. We zien u daar.